Kreatin är bra för dina träningsresultat

Om du tränar, så har du med största säkerhet kommit i kontakt med kreatin på ett eller annat sätt, eller att du i alla fall har hört talas om det. Kreatin i sig är ett bra tillskott som ger en ökad styrka och en ökad muskelmassa. Kreatin finns även naturligt i musklerna, då de skapas i kroppen samt att de även fås via kosten.

Vad gör kreatin?

Dina muskler omvandlar kreatin till kreatinfosfat, som sedan genereras till adenosintrifosfat (ATC), som din kropp använder för explosiv träning.

Så du blir starkare - bara inte direkt.

Kreatin ökar kroppens förmåga att producera energi snabbt. Kreatin finns naturligt i din kropp och hjälper till att ge energi till dina muskler, vilket är anledningen till att vissa människor tar det som ett komplement för att öka sin prestation på gymmet.

Vilka är de kortsiktiga effekterna av kreatin?

En sak är nästan säker: om du tar kreatin går du upp i vikt. Kreatin är ett snabbt sätt att lägga till muskler, men det blir även en del vattenvikt också.  Kreatin drar in mer vatten i dina muskler, vilket gör dina muskler större och fylligare.

Och om du inte går upp i vikt på kreatin på kort sikt, kanske du inte dricker tillräckligt med vatten. Se till att du är väl återfuktad när du tar kreatintillskott.

På lång sikt så kommer ditt intag av kreatin, tillsammans med din träning ge dig bra träningsresultat. 

1 Apr 2023